16-08-06

U heeft niets gedaan, maar toch moet u ervoor opdraaien

De Kortrijkse rechtbank van eerste aanleg heeft een opmerkelijk vonnis geveld in verband met kasgeldfraude. Een kasgeldfirma is een firma waarvan alle activa verkocht zijn en dus enkel geld in de kas bezit. Dergelijke firma kan nog verkocht worden. Er moet enkel belasting betaald worden op een eventuele meerwaarde. Nu zijn er verschillende gevallen geweest waarin de koper met het kasgeld verdween en nooit de verschuldigde belastingen betaalde. Dit noemt men dus kasgeldfraude.

Nu heeft de rechtbank te Kortrijk geoordeeld, dat de fiscus de belasting op de verkoper kon verhalen, ook al is die te goeder trouw. De fiscus kan dus de verkoper aanspreken zonder dat die zich van enig kwaad bewust is of aan de fraude heeft meegewerkt. Dit is geen gezonde evolutie: mensen die te goeder trouw zijn worden plots met miljoenenclaims geconfronteerd. Dat zij de eigenlijke dader kunnen aanspreken is maar een doekje voor het bloeden, want als de Belgische staat de hand al niet kan leggen op het vermogen van de dader, dan kan een eenvoudige particulier of firma dit zeker niet. En met de beruchte snelheid van het gerecht zal de verkoper te goeder trouw nog eerder failliet gaan door de claim dan dat hij zijn schade zal kunnen verhalen.

Een juridische analyze van het vonnis volgt later.

12:30 Gepost door Philippe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

kasgeldfraude Goed artikel over kasgeldfraude en vonnis rb. Kortrijk. Echter, velen schrijven hierover, maar ik vind nergens een verwijzing naar datum of rolnummer of publicatie van het vonnis. Graag reactie!

Gepost door: pol cools | 01-09-06

De commentaren zijn gesloten.